Vlees:


Rund

Voor ons rundvlees werken we nauw samen met “Meatier” uit Schorre. Hun passie voor het vak, de dieren en hun zelfgekweekte voeders zorgen voor smakelijk vlees. Ze kweken uitsluitend met Blonde d'Aquitaine, Limousin, Parthenais en West-Vlaams rood, dieren die het weidegras goed verteren. Dieren hebben behoefte aan rust en een warm nest, daarom worden de kalfjes zonder keizersnede geboren en groeien ze op bij de moeder, zonder stress en niet geforceerd. Je bent wat je eet, en dit gaat ook op voor de dieren. Al de natuurlijke voeders worden zelf geteeld, voedzame spelt, eiwitrijke luzerne en suikerbiettopjes als snoepjes. Hier wordt niets schadelijks aan toegevoegd, antibiotica en groeiversterkers worden niet gebruikt, en dat proef je!

Limousin

Het Limousinras, een blondrood rund afkomstig uit de Franse regio Limousin. De natuurlijke leefomgeving en een uitgebalanceerde voeding dragen bij tot de gezonde spierontwikkeling. Het vlees met zijn dunne vezels, is uitstekend van kwaliteit en heeft een hele pure vleessmaak. Een echt gastronomisch genot!

Blonde d'Aquitaine

Blonde d'Aquitaine is een rundveeras dat valt onder de vleestypische rassen. Het is een relatief jong ras, dat sinds 1963 zijn eigen stamboek heeft. Het vlees van het Blonde d'Aquitaine rund is fijn van structuur, bijzonder mals en sluit perfect aan bij de vraag van kwaliteitsslagerijen.

West-Vlaams rood

Het ras “rood” hoort bij West-Vlaanderen. Al honderden jaren grazen de voorouders van dit traditionele runderras in de rijke West-Vlaamse weiden. De rode runderen drukken meteen ook hun stempel op het vlakke land. De combinatie van de specifieke raseigenschappen en het milde zeeklimaat van de provincie West-Vlaanderen zorgen voor de karakteristieken van het vlees. In de eerste plaats kunnen dieren van het ras rood, als geen ander gras omzetten in vlees. Hun voeding bestaat dan ook voor 75 à 100% uit gras of graslandproducten.

Piemontese

Gekweekt in Lo-Reninge, bij FM-meat. Zij zijn momenteel de enigen in België die dit vlees zelf kweken, versnijden en verdelen. Uiteraard zonder gebruik van antibiotica.

Het Piemontees ras levert een superieure vleeskwaliteit. Het donkerrode vlees heeft een fijne, stevige structuur en is erg mals. Het vlees is bovendien vetarm en bevat een heel laag cholesterolgehalte.

Varken

Cathem varken

Op de boerderij van Erik en Pieter van Wilderode van het landbouwbedrijf Hof te Kattem in Borchtlombeek, krijgen de varkens heel wat aandacht. In een grote luchtige stal kunnen de varkens in het stro wroeten of ze kunnen buiten op verkenning gaan. Hun voeder bestaat uit lokale, biologisch geteelde granen EN DAT PROEF JE!
De buitenloop van de dieren, het tragere groeiproces en de voeders met de lokale granen zorgen er voor dat de varkens meer intermusculair vet ontwikkelen. Gecombineerd met de typische eigenschappen van het Duroc-ras zorgt dit voor zacht, smakelijk en sappig vlees.


Lam


Schapenhouderij Michiels

Maarten en Steven Michiels baten samen de schapenhouderij uit in Appelterre, met respect voor dier, mens en milieu. Alle ruwvoeders voor de schapen worden eigenhandig gekweekt in de streek rond Ninove, hierbij is topkwaliteit steeds prioritair voor hen. Ook hun krachtvoeders bestaan hoofdzakelijk uit granen die op hun akkers geteeld worden. Daardoor kiezen wij er voor om lokaal te werken en onze eigen boeren te steunen. We volgen ook, samen met hen, het ritme van de natuur.

Gevogelte

De Schorenaer kip

Het verhaal dat Limousin Puur opgebouwd heeft met zijn runderen, past het bedrijf nu ook toe op gevogelte. Kort gezegd betekent dit dat de dieren onder de meest optimale en diervriendelijke omstandigheden gekweekt worden. Een beter-leven-kip. De basis is de keuze van het ras. De Hubbard is een authentiek en oud kippenras. Deze kip neemt voldoende tijd om te groeien en geeft onder de juiste leefomstandigheden een fijne, vaste textuur en erg smaakvol vlees.

De Schorenaer wordt gekweekt naar leefomstandigheden en normen van Limousin Puur. Die maatregelen resulteren in een kip met een mooie vaste vleestextuur, een krachtige smaak en bovenal, een kip die een goed leven heeft. De Schorenaer is in geen geval nog te vergelijken met een massageproduceerde, industriële plofkip. Dat verschil zal u zeker ondervinden.

De kippen worden gefokt met een ongewoon gezond en eiwitrijk rantsoen. De smaak en textuur van het vlees worden grotendeels bepaald door de voeding. Het rantsoen is 100% plantaardig en bevat gewassen en granen van eigen akkers. Gewassen en granen van eigen akkers betekenen gezonde ingrediënten die niet onderworpen zijn aan pesticiden. Een gezond rantsoen vertaalt zich in gezond vlees van de beste kwaliteit.

De Hubbard is een traag groeiende kip. De dieren krijgen voldoende tijd om te groeien. Een lagere groeidruk zorgt ervoor dat de dieren gezonder zijn. Hierdoor komt er ook nihil antibiotica aan te pas.

De kippen beschikken ook over een vrije uitloop. Ze vertoeven in grote verplaatsbare hokken op de toppen van de weides in het heuvellandschap van de Ardennen. De hokken worden periodiek verplaatst om de dieren steevast een verse ondergrond te kunnen bieden. Doordat de dieren in natuurlijke omstandigheden kunnen leven en een 100% plantaardige voeding krijgen, is het eindproduct quasi biologisch te noemen. Wij opteren bewust om niet voor het biologische label te kiezen, daar het enkel de kostprijs zou beïnvloeden. In vergelijking met de leefomstandigheden die wij de dieren aanbieden heeft een biologische opfok geen extra toegevoegde waarde meer voor de kippen.

Wild

Tijdens het wildseizoen bieden we uiteraard ook enkele wildsuggesties aan: fazant, everzwijn, hert, patrijs, ...

Specialiteiten

Uiteraard vullen we ons vast assortiment aan met enkele specialiteiten. Iberico varkensvlees, Bresse kip en verschillende soorten gerijpt vlees.

Charcuterie

Een groot deel van het aanbod charcuterie maken we zelf, want kwaliteit dat proef je! Beloond met het label "erkend ambacht"

Kippenwit, gemaakt met enkel en alleen kippenfilets, geen afval of minderwaardige stukken, enkel het beste!
Hespenworst, gemaakt van het Cathem varkensvlees, op smaak gebracht met een fijne kruidenmengeling en met zorg afgevuld en gekookt
Paté's, hebben we in verschillende soorten: boerenpaté, appeltjes en in het wildseizoen ook een mooi assortiment aan wildpaté's
Pastrami, een stukje rundsvlees gepekeld met heel veel kruiden zorgt voor een verfijnde smaak
Droge worsten: moet je zeker proeven of geniet u liever van de Italiaanse of pikante versie...
Fricandon, verkrijgbaar als de classic versie of met kip
Kop, met de Cathem varkenskoppen en op smaak gebracht met tierenteyn mosterd

Traiteur

Klassiekers zoals lasagne, puree, aardappelkroketten, balletjes in tomatensaus, vol au vent en bereide stoverij zijn dagelijks verkrijgbaar.

Daarnaast voorzien we elke week een mooie variatie aan gerechten om aan te vullen. Tijdens de lente en zomerperiode voorzien we frisse salades om van te genieten in de zon.